> Ostatní > Knihy > Knihy: Kniha o kávě

Knihy: Kniha o kávě

Když jsme před několika lety byli pracovně v Nizozemí a navštívili několik větších i menších stájí, překvapilo nás, že i ta nejmenší stájička s pár poníky má v klubovně k dispozici kvalitní kávovar a výbornou kávu. Manžel, který nedá dopustit na dobré espresso, z toho byl úplně unešený. Nyní se nám dostala do rukou Kniha o kávě, která nám připomněla, že ani za těch několik let se situace u nás příliš nehnula. A to ani co se týče kávy v některých restauracích (o benzinkách raději nemluvě). Věřím, že těm, kteří by měli zájem situaci zlepšit, otevře tato kniha oči v mnohých aspektech.

Kniha hezky ukáže cestu kávy od zrníčka, přes keřík, dozrávání, sklizeň, zpracování, pražení a mletí až do šálku. Je psaná velmi čtivým způsobem a navíc poutavě graficky zpracovaná. Nevnucuje jeden typ přípravy, ale popisuje jich opravdu mnoho. Nechybí zajímavosti o odrůdách. Mimojiné kniha hezky vysvětlí, jak důležité je pražení a správné mletí kávy pro ten který typ přípravy. Nedílnou součástí kávového zážitku je i vzhled podávané kávy, jemuž je také věnována velká část obsahu, ať už jde o jednoduché vrstvení složek ledové kávy nebo o skutečný latté art. Ale pozor! Po přečtení hrozí nebezpečí, že pro pytlík kávy v regálu supermarketu už nesáhnete! :-)

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení.

Irská káva

Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát a jak si ji co nejlépe vychutnat. Můžete ji i degustovat podobně jako víno.
Petra Veselá kávě rozumí. Několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala na mistrovství světa, má vlastní kavárnu a pořádá školení o kávě.
Seznámí vás s historií kávy, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují totiž různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání.
Další část knihy se věnuje vlastní přípravě kávy. Jak kávu správně namlít? Jak má vypadat správné espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Co je to french press, chemex nebo vakuum pot? V této knize najdete kromě odpovědí na tyto otázky také skvělé recepty na kávové nápoje i rady pro nákup, uchovávání a přípravu kávy nebo tipy na dobré kavárny.

Druhy kávy, její pěstování, sklizeň a zpracování ● Historie kávy ● Pražení a degustace ● Mletí a mlýnek ● Domácí příprava kávy ● Profesionální kávovary, espresso a cappuccino, latte art ● Kávová kultura a barista ● Cukr, kofein, instantní káva, voda ● Názvy káv v nápojových lístcích ● Recepty na přípravu kávy a kávových nápojů ● Rady na závěr

 

Ukázka z knihy

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Pro mnohé z vás je kapitola o domácí přípravě asi hlavním důvodem, proč jste si tuto knihu koupili. Máte rádi kávu a chcete ji umět dobře připravovat. Užít si ji nejen v kavárně, ale i doma a nabídnout ji celé rodině nebo všem vašim hostům.

Já sama jsem dlouho byla zastánkyní jen a pouze espressa. Až posledních pár let mě začala zajímat i jiná část přípravy kávy, a to i ta domácí. Hodně zákazníků se mě ptá, jak si mohou připravit dobrou kávu i doma a jaký stroj bych doporučila.

Poradím vám spoustu možností, jak to opravdu dokázat. A to aniž byste kvůli tomu museli investovat desítky tisíc do drahých přístrojů. I s malou konvičkou za pár stokorun dokážete jednoduše připravit dokonalý šálek kávy.

Mokka express

Konvičku mokka express má doma snad každý Ital, protože nejlépe nahradí chuť espressa, káva z ní je opravdu silná. U nás je ale také velmi oblíbená. Překvapilo mě, kolik mých známých ji má doma a opravdu často ji používá.

Tento dokonalý vynález poprvé představil v roce 1933 pan Bialetti. Po něm poté pojmenovali celou firmu, která konvičky dodnes vyrábí a prodává. A patří mezi ty nejlepší.

Mokka konvička se skládá ze tří částí. Spodní nádobka slouží na vodu, střední sítko na kávu a vrchní část na výslednou kávu.

Mokka konvička se dodnes záměrně stále vyrábí z hliníku. Spousta lidí vám řekne, že díky tomu připravená káva lépe chutná a na hliníkovou konvičku nedá dopustit. Můžete si koupit ale i například konvičku, která má vrchní část porcelánovou. Vyrábí se různé tvary a velikosti, s krásnými barevnými potisky.

V posledních letech začala firma Bialetti vyrábět i vychytanější verzi, do jejíž vrchní části nalijete mléko a konvička vám rovnou vyrobí i cappuccino. Pěna není úplně kvalitní, ale pokud máte rádi kávu spíše s mlékem, vyzkoušejte ji.

Principiálně funguje moka express kávovar podobně jako vakuum pot. Při ohřívání vody ve spodní části dochází k uvolňování páry, čímž se v nádobce zvyšuje tlak a pára se roztahuje. Tím vytlačí vodu přes kávu v sítku. Zrnka kávy neprojdou do vrchní části, protože ta je chráněna jemným sítkem. Nakonec káva vyteče z trysky ve vrchní části. Narozdíl od vakuum potů zůstává nahoře.

Kávu z konvičky navíc krásně a elegantně nalijete do šálků. Můžete ji nechat na stole a káva se vám už nelouhuje s lógrem.

Známý mého kamaráda mu jednou volal, že si koupil tenhle dokonalý vynález. Naplnil mokka konvičku vodou i kávou a čekal. A nic se nedělo. Kamarád mu musel říct drobný detail – konvičku musíte postavit na sporák a uvařit .

Hrubost mletí: hrubé

Příprava:

  • Do spodní nádobky nalijte studenou vodu. Dávkujte ji k pístu, který má nádobka na straně.
  • Střední sítko naplňte celé kávou, kterou hruběji umelte. Měla by být trochu jemnější než na french press. Kávu neumačkávejte.
  • Konvičku zašroubujte a můžete ji dát vařit. Ale dejte pozor – pokud ji nezašroubujete úplně, budete mít kávu všude v kuchyni.
  • Po chvíli uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu ve vrchní části konvičky. Jakmile ji naplní káva skoro celou, sundejte mokka konvičku z vařiče. Pokud na ni zapomenete, přeteče vám a můžete spálit těsnění v prostřední části.
  • Káva je hotová a můžete ji servírovat.

Do konviček můžete běžně v obchodě koupit náhradní těsnění, protože to postupem času zestárne.

Chemex

Chemex

Pro spoustu z vás, kteří se bojíte mokka konviček a vakuum potů, může být chemex příjemnou a jednoduchou variantou přípravy dobré, filtrované kávy. Chemex krásně vypadá a snadno ho vyčistíte. Od ostatních kávovarů a přístrojů se liší tím, že do něj používáte filtr.

Podobně jako ostatní kávové vynálezy, vynalezli tuto krásnou konvici začátkem minulého století, a to v roce 1941. Vymyslel ji známý vynálezce Peter J. Schlumbohm, který mimo jiné navrhl i širokou řadu jiných takových vynálezů. Říká se, že jich bylo na tři tisíce. Schlumbohm vystudoval chemii, takže jeho nápady vznikaly opravdu vědecky a v laboratoři.

Tato skleněná konvice vypadá trochu jako laboratorní baňky nebo také jako přesýpací hodiny. Úzkou část chemexu rozděluje dřevěná část připevněná koženou šňůrkou. Za tu se chemex příjemně drží a navíc se nespálíte o teplou kávu. Do vrchní části vkládáte filtr s kávou.

Chemex je opravdu nenáročná metoda přípravy dobré kávy.

Hrubost mletí: hrubé

Příprava:

  • Připravte si filtr, který před použitím propláchněte. Filtr může ovlivnit chuť kávy, což je asi jediná nevýhoda. Na druhou stranu nemáte ve svém šálku kávy díky filtru žádná drobná zrníčka jako třeba u french pressu.

  • Do filtru nasypte kávu a dejte vařit vodu, aby měla teplotu mezi 94–96 °C. Dávka opět záleží na množství nalité vody a také na tom, jak silnou kávu máte rádi.

  • Kávu nejdříve zalijte trochou vody, aby se předpařila. Začne jemně bublat, správně se tomuto procesu, kdy uniká CO2, říká, že káva „vzkvétá“.

  • Poté začněte pomalu nalévat horkou vodu na kávu. Nejlépe krouživými pohyby, abyste ji spařili všechnu rovnoměrně. Voda se louhuje s kávou a pomalu překapává do spodní části.

  • Takto louhujete postupným naléváním vody asi 4 minuty a poté filtr vyhoďte. Můžete servírovat výbornou kávu.

Opět doporučuji použít jednodruhové a hlavně čerstvé kávy.

Kniha má 256 stran, cena 399 Kč.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

O nakladatelství Smart Press   

Knihy vytváříme s radostí a láskou a vybíráme takové tituly, které mají smysl, baví nás a věříme, že budou bavit i vás, naše čtenáře. Náš zapálený tým se věnuje především vydávání originálních kuchařek českých autorů a knih s tematikou zdravého životního stylu (zdravé vaření, eko/bio, zahradničení). Dokázali jsme, že i osvětové téma se může stát bestsellerem. Díky Hance Zemanové (Biokuchařky Hanky Zemanové) či Jaroslavu Svobodovi (Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY a rodového statku) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.

Originální české kuchařky a další výjimečné knihy najdete na www.smartpress.cz