> Ostatní > Knihy > Knihy: Vaříme s dětmi pro děti

Knihy: Vaříme s dětmi pro děti

My v redakci docela rádi vaříme. A děti už nám pomalu dorůstají do věku, kdy se můžou začít zapojovat. Pokud jste na tom podobně, rozhodně doporučujeme tuto knihu. Je senzačně rozdělená a mně osobně přišly opravdu vhod tipy, jak konkrétně děti zapojit. Pořád jsem v tom totiž ještě tápala, i když starší dcerka (nyní 2 roky a 9 měsíců) se do příprav velice ráda zapojuje. Nejvíc ji baví všelijaké umývání, sypání a taky rozklepávání vajíček do hrníčku. Zapojte své děti i vy! Kniha je určená pro maminky a děti od tří do deseti let a napsala ji Petra Novotná.

Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním. Petra Novotná, grafička, fotografka, ale hlavně máma, připravila společně se svými malými dětmi kuchařku plnou hravých jídel, která budou chutnat celé rodině.
Kuchařka je psaná jak pro maminky, tak pro děti. Tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak „pokyny“ pro mámy-kuchařky. Každý recept obsahuje seznam surovin, podrobně popsaný postup i povídání o hlavní surovině daného pokrmu, které můžete vašim dětem v průběhu vaření nebo před ním předčítat. Také úvody jsou psány tak, aby přilákaly pozornost vašich nejmenších.
Naučte své děti při vaření rozpoznávat nejrůznější suroviny i jejich vlastnosti při vaření, naučte je zapínat i vypínat troubu, opatrně krájet ovoce i zeleninu do salátu, míchat, válet,
a hlavně se z dobrého jídla těšit!

Fotografie receptů: Petra Novotná
Fotografie obálky a autorky v úvodu: David Turecký
Fotografie autorky v medailonku: Barbora Hlaváčová

Vydalo nakladatelství Smart Press, MOC 499 Kč, k dostání se slevou na www.smartpress.cz, počet stran 208.

UKÁZKA Z KNIHY

Řízečky v pohankové krupici s okurkovo-mangovou omáčkou

Příprava 45 minut / 6–8 porcí

Mango

Možná jsi mango ještě ani nejedl. To proto, že mango je tropické ovoce a u nás v obchodech se často prodává dočista nezralé a nedobré. Mívají ho obyčejně u avokáda, ananasu a žlutého melounu. Správně by mělo být krásně sladké, voňavé a měkké. Zralé mango je hezky žlutočervené, ale to se zas tak často nevídá. Mnohem častěji bývá zelené, nezralé, šišaté a tvrdé, a kdybys ho doma rovnou oloupal, nejspíš by ti moc nechutnalo. Přesto to s mangem nevzdávejte. V obchodě vybírej nepotlučené kousky bez viditelných skvrn. Doneste ho s maminkou domů, položte na linku a nechte ještě aspoň týden dozrát. Uvidíš, jak se po týdnu promění v krásně měkoučké ovoce, na kterém si opravdu pochutnáš.

Ingredience na řízečky

• 2 lžíce pohankové krupice
• 3 lžíce kukuřičných lupínků
• 2 lžíce mandlí
• 2 lžičky kari koření
• 1 lžička kokosu
• 1 malé vejce
• 100 ml kokosového mléka (jedna malá plechovka)
• 4 kuřecí prsa z BIO (nebo farmářského) kuřete

Ingredience na omáčku

• půl okurky
• mango
• šťáva z půlky citronu
• 1 lžíce třtinového cukru
• 1 lžička ústřicové nebo sójové omáčky (obojí najdete v regálu mezi asijskými dochucovadly)
• 1 stroužek česneku
• sůl
• hrst čerstvého koriandru

1. Maminka ti nakrájí kuřecí prsa na malé kousky, překryje je potravinovou fólií a lehce je naklepe rukou. Dívej se, jak to dělá, příště už takovou práci můžeš klidně zvládnout sám. Nezapomeň si pak ruce dobře umýt mýdlem.
2. Připrav zatím mamince kokosové mléko do nějaké větší misky nebo hlubokého talíře. Jestli už umíš rozklepnout vajíčko, přidej tam i to. Pokud ne, řekni mamince a ona ti určitě pomůže. Směs promíchej vidličkou.
3. Všechny kousky masa teď naložte do kokosového mléka s vajíčkem. Dobře promíchejte, aby se maso obalilo ze všech stran, a nechte chvíli odpočinout.
4. Než se maso odleží, rozmixujte spolu pohankovou krupici, kukuřičné lupínky, mandle, kari koření a kokos.
5. Vznikne krásně voňavá směs. Opatrně ji přesyp do misky a připrav si plech nebo pekáček. Nalij do něj asi lžíci olivového oleje a rozetři po celém pekáčku.
6. Maminka rozpálí troubu na 200 stupňů.
7. Každý kousek masa s maminkou opatrně vytáhněte z kokosového mléka, obalte v sypké směsi a položte na pekáček. Jakmile obalíte všechny kousky masa, dejte pekáč do trouby. Pečte asi 15 minut – maminka ti na hodinách ukáže, kde bude minutová ručička. Strouhanka krásně zezlátne.
8. Než se řízečky upečou, připrav ještě dip. Ten jim dodá šmrnc a uvidíš, s jakým gustem si budou všichni řízečky namáčet. Stačí rozmixovat mango tyčovým mixérem uplně do hladka, to udělá maminka. Ještě přidejte nastrouhanou okurku, prolisovaný česnek, trochu soli a koriandr, a omáčka je hotová!

Tip: Pozor! Vždycky když saháš na syrové maso, důkladně si umyj ruce teplou vodou a mýdlem.

Knihy vytváříme s radostí a láskou a vybíráme takové tituly, které mají smysl, baví nás a věříme, že budou bavit i vás, naše čtenáře. Náš zapálený tým se věnuje především vydávání originálních kuchařek českých autorů a knih s tematikou zdravého životního stylu (zdravé vaření, eko/bio, zahradničení). Dokázali jsme, že i osvětové téma se může stát bestsellerem. Díky Hance Zemanové (Biokuchařky Hanky Zemanové) či Jaroslavu Svobodovi (Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY a rodového statku) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.

Originální české kuchařky a další výjimečné knihy najdete na www.smartpress.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Knihy: Ježdění ve volném čase

Ježdění ve volném čase (P. Kreinberg) Základy uvolněného ježdění Známý výcvikový jezdec, trenér a autor …